توافق جنجالی جولانی و اسرائیل؛ واگذاری جولان در ازای طرابلس و شبعا؟
در خبری جنجالی، رسانه صهیونیستی «آی ۲۴» مدعی شده است که محمد جولانی (احمد الشرع)، رئیس دولت موقت سوریه، در مذاکرات با اسرائیل و میانجیگری آمریکا، خواستار الحاق بخشهایی از لبنان از جمله شهر طرابلس و مزارع شبعا به سوریه، در ازای واگذاری بلندیهای جولان به رژیم صهیونیستی شده است.

بر اساس ادعای رسانه صهیونیستی «آی ۲۴» و به نقل از منبعی نزدیک به محمد جولانی (احمد الشرع)، رئیس دولت موقت سوریه، دمشق در حال مذاکره با رژیم صهیونیستی با میانجیگری آمریکا است. در این مذاکرات، سوریه برای دست کشیدن از بلندیهای جولان، خواستار "مابهازا"یی برای جلب حمایت افکار عمومی داخلی از چنین اقدامی است.
یکی از سناریوهای مطرحشده در این توافق صلح احتمالی بین سوریه تحت رهبری گروه تحریر الشام و رژیم صهیونیستی، الحاق بخشهایی از لبنان به سوریه در ازای واگذاری بلندیهای جولان به اسرائیل است.
سناریوهای مطرح روی میز
بر اساس این گزارش، دو پیشنهاد در حال حاضر روی میز مذاکره قرار دارد:
-
سناریوی اول: سوریه شهر طرابلس را به همراه مناطق دیگری در شمال لبنان و دره بقاع در شرق این کشور را به خاک خود ملحق کند. در این صورت، رژیم صهیونیستی یک سوم جولان را ضمیمه خاک خود میکند، یک سوم را به سوریه بازمیگرداند و یک سوم باقیمانده را به مدت ۲۵ سال از دمشق اجاره میکند.
-
سناریوی دوم: اسرائیل دو سوم بلندیهای جولان را حفظ کند و یک سوم باقیمانده را نیز تحت یک قرارداد اجاره احتمالی به سوریه بازگرداند. در این نسخه، سوریه کنترل طرابلس و سایر مناطق لبنان در شمال و دره بقاع در شرق لبنان را به دست خواهد گرفت.
اگرچه رژیم صهیونیستی این پیشنهاد را از قول دولت محمد جولانی مطرح میکند، اما به نظر میرسد این طرح توسط توماس باراک، سفیر آمریکا در ترکیه و نماینده ویژه ترامپ در امور سوریه و لبنان، روی میز قرار گرفته است.
هدف سوریه: بازگرداندن حاکمیت بر طرابلس و جلب حمایت داخلی
دولت موقت سوریه ادعا کرده که به دنبال بازگرداندن حاکمیت بر طرابلس با اکثریت سنی است و آن را «یکی از پنج منطقهای که در طول قیمومیت فرانسه برای تأسیس کشور لبنان از سوریه جدا شد» مینامد.
یک منبع آگاه نزدیک به دولت موقت سوریه در مصاحبه با "العربی الجدید" تأکید کرد که "صلح رایگان" مدنظر دمشق نیست. وی افزود که توافق پیشنهادی شامل انتقال طرابلس و مناطق عمدتاً سنینشین اطراف آن به سوریه، در ازای اجازه دادن به اسرائیل برای ساخت خط لوله از رودخانه فرات به عنوان بخشی از یک توافق سهجانبه تقسیم آب با ترکیه و سوریه است.
این منبع همچنین اشاره کرد که بازپسگیری بخشهایی از جولان اشغالی، به همراه سایر سرزمینهای سوریه که پس از سقوط بشار اسد توسط اسرائیل تصرف شده است، برای جلب حمایت داخلی برای هرگونه توافق صلح ضروری است. او هشدار داد که بدون آن، احمد الشرع ممکن است با مقاومت جدی داخلی روبرو شود.
این تحولات به روشنی نشان میدهد که ورود حزبالله به نبرد با تروریستها در سوریه در سال ۲۰۱۲، بیش از آنکه امری طایفهای باشد، ناشی از نگرانی آنها برای لبنان بود، چرا که به نظر میرسد گروههای تروریستی سوری همواره نسبت به کشور کوچک لبنان چشم طمع داشتهاند.