جرم گوش؛ همه چیز درباره علت، علائم و درمان آن
در این مطلب به معرفی کامل جرم گوش و نحوه به وجود آمدن آن می پردازیم. همچنین دلایل تجمع وکس گوش را به طور کامل توضیح می دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با ما همراه باشید.
همه ما تاکنون بارها جرم گوش خود را مشاهده کرده ایم. حتی برخی از افراد در کودکی ممکن است جرم گوش خود را اتفاقی مزه کرده باشند که مزه ای بسیار تلخ دارد. جرم گوش برخلاف تصور برخی ها اصلا برای گوش مضر نیست و وجود آن در گوش کاملا طبیعی است.
در واقع جرم گوش همانند یک سد دفاعی بسیار قوی عمل می کند. به همین دلیل وجود آن در گوش ضروری است. اما در شرایطی ممکن است جرم گوش نیز خطرناک شود. در این مطلب می خواهیم به معرفی جرم گوش و نحوه به وجود آمدن آن بپردازیم.
جرم گوش چیست؟
جرم گوش ماده ای موم مانند به رنگ زرد یا قهوه ای است که در مجرای گوش قرار دارد. در انگلیسی به این ماده کس یا سرومن نیز گفته می شود. جرم گوش حالتی چسبنده داشته و طعم و بوی بسیار خاصی دارد. دلیل وجود سرومن در گوش، محافظت از گوش و جلوگیری از ورود حشرات مزاحم به داخل گوش است.
حالت چسبندگی جرم گوش مانع از ورود گرد و غبار و آلودگی ها به داخل گوش می شود. همچنین بوی خاص این وکس، حشرات مزاحم را دور می کند. در نتیجه وجود جرم گوش در مجرای شنوایی برای سلامتی آن بسیار مهم است.
جرم گوش چگونه به وجود می آید؟
شاید برای شما هم سوال باشد که اصلا جرم گوش چگونه به وجود می آید؟ جرم گوش حاصل ترشح غدد گوش خارجی است. یعنی غددی که در ناحیه گوش خارجی قرار دارند، به صورت مرتب جرم گوش را تولید می کنند. این جرم در گوش قرار گرفته و کار محافظت از مجرای شنوایی را انجام می دهد.
غدد ترشح کننده چربی در کنار فولیکول های موی گوش قرار دارند. رنگ جرم تولید شده توسط این غدد در افراد مختلف با هم فرق می کنند. در کودکان رنگ جرم ممکن است زرد کمرنگ و در بزرگسالان زرد پررنگ و قهوه ای باشد.
آیا وجود جرم گوش مضر است؟
خیر. وجود جرم گوش برای مجرای شنوایی و سلامت گوش ها نه تنها مضر نیست بلکه لازم و ضروری است. بدون جرم گوش تمامی آلودگی ها، حشرات موذی، باکتری ها و عوامل بیماری زا به داخل گوش نفوذ پیدا می کنند. در نتیجه عدم وجود این جرم خود مشکل ساز خواهد بود. اما در مواقعی ممکن است وجود جرم گوش مشکل ساز شود. آن هم برای مواقعی است که این وکس به میزان زیاد در گوش تجمع پیدا می کند. تجمع حجم زیادی از این وکس باعث ایجاد مشکلات عدیده ای خواهد شد.
علت زیاد شدن جرم گوش چیست؟
زیاد شدن جرم گوش باعث ایجاد ناشنوایی کاذب، خارش شدید گوش، درد زیاد، خارج شدن ترشحات از گوش و ... می شود. دلایل زیادی وجود دارند که موجب تجمع حجم زیادی جرم در گوش می شوند. در این بخش این دلایل را توضیح خواهیم داد.
رشد بیش از حد فولیکول های مو در گوش باعث تجمع جرم گوش می شود. با زیاد شدن موهای گوش، جرم امکان تخلیه طبیعی را از دست می دهد.
اگر مجرای گوش دچار تنگی و کوچکی باشد، تجمع بیش از حد جرم گوش قابل قابل انتظار خواهد بود. چرا که دسترسی کمتری برای خارج نمودن جرم گوش در این حالت وجود دارد.
استفاده طولانی مدت از هندزفری، گوش بند و هدفون موجب تجمع بیش از حد جرم گوش می شود.
بالا رفتن سن و پیر شدن باعث می شود که غده ها مومی با چربی کمتر تولید کنند. چربی کمتر باعث حرکت سخت تر موم خواهد شد. در نتیجه موم به سختی به سمت خارج مجرا حرکت کرده و تخلیه می شود.
چگونه جرم گوش را تمیز کنیم؟
برای تمیز کردن جرم گوش اصلا نیازی نیست از گوش پاک کن استفاده کنید. زیرا این کار نه تنها جرم را تمیز نمی کند بلکه باعث رانده شدن جرم به بخش انتهایی مجرا می شود. پس کار را سخت تر می کند.
بهترین کار این است که بعد از هر بار حمام کردن و دوش گرفتن، با یک دستمال تمیز بخش خارجی گوش را تمیز کرده و خشک کنید. چرا که در زمان دوش گرفتن، موم ها نرم شده و به صورت طبیعی به خارج مجرا هدایت می شوند. در نتیجه اصلا نیازی نیست دستتان را داخل گوشتان فرو کنید.
مورد دیگر اصلاح کردن موهای داخل گوش هر چند وقت یکبار است. این گونه موم به راحتی می تواند از مجرا خارج شده و هیچ نیازی به پاکسازی اختصاص نیز نخواهد داشت.
چه کسانی دچار تجمع جرم گوش می شوند؟
برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض تجمع جرم گوش قرار می گیرند. این افراد عبارتند از:
کسانی که دیر به دیر حمام می روند. زیرا موم در داخل گوش جمع می شود.
افرادی که مرتبا از گوش پاک کن استفاده می کند.
کسانی که استفاده زیادی از هدفون، سمعک، هندزفری و گوش بند استخر دارند.
افرادی که سن بالایی داشته و میزان موهای گوش آن ها زیاد است.
کسانی که مجرای گوش آن ها تنگ است.