سرنوشت غرامت جنگ ۱۲ روزه و بندر شهید رجایی
بلاتکلیفی در جبران خسارتهای وارد شده در جنگ ۱۲ روزه از یک سو و نامشخص بودن وضعیت پرداخت ضرر و زیان حادثه بندر شهید رجایی که بیش از دو ماه از آن گذشته، نگرانیهای زیادی را در میان آسیبدیدگان به وجود آورده است.

به گفته فعالان اقتصادی در حادثه بندر شهید رجایی دو طیف آسیبدیدند، بخش اول اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی بودند و بخش دیگر شرکتهای کشتیرانی خارجی. اما با گذشت بیش از 2 ماه از این حادثه تاکنون به گفته دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران از سوی دولت، وزارت راه و شهرسازی و سازمان بنادر در زمینه چگونگی جبران خسارات اطلاعیه ولو غیر رسمی صادر نشده است و چگونگی پرداخت خسارت به این بخش همچنان نامشخص است. بلاتکلیفی در پرداخت مطالبات خسارت دیدهها در حالی است که در میان شرکتهای داخلی در این حادثه کشتیهای خارجی هم ضرر و زیان بسیاری دیدند که به گفته مسعود پلمه وضعیت این شرکتها هم نامشخص است، هرچند شرکتهای خارجی میتوانندحقوق آتی خود را استیفا کنند.
علاوه بر نامشخص بودن وضعیت دریافت خسارت حادثه بندر شهیدرجایی در نشست کمیسیون حملونقل، لجستیک و ترانزیت اتاق ایران فعالان صنعت حمل و نقل هوایی هم خسارات وارد شده به این بخش در جنگ 12 روزه گفتند.
توقف روزانه 600 پرواز در جنگ 12 روزه
براساس گزارش منتشر شده از سوی دبیر انجمن شرکتهای حملونقل هوایی در دوران جنگ 12 روزه حدود 600 پرواز برنامه ریزی شده روزانه به طور کامل متوقف شد. فروشهای سیستمی، دفاتر خدمات مسافرتی، بسترهای فروش، و همچنین فعالیت کلیه شرکتهای تعمیر و نگهداری، همگی متوقف شد.
مقصود اسعدی سامانی ادامه داد: خسارات مالی شدید به شرکتها به جهت استرداد بلیتها، اختلال در تامین قطعات، حملات شدید سایبری به سامانهها و متوقف شدن قراردادهای تامین موتور و قطعات وارد شد.
علاوه برخسارتهای ذکر شده به گفته سامانی در این بازه استرداد بلیط پروازهای باطل شده هزینه زیادی به شرکتهای هواپیمایی و دفاتر خدمات مسافرتی وبسترهای فروش اینترنتی تحمیل کرده است.
اسعدی سامانی تصریح کرد: با سازمان هواپیمایی کشوری جهت تدوین بسته حمایتی مکاتباتی انجامشده و برای این مدت برخی از شرکتها به دلیل بنیه مالی ضعیف درخواست حمایت دارند. ضمن اینکه برخی از شرکت هواپیمایی به صندوقی فکر کردهاند تا شرکتهای توانمند در قالب صندوق حمایتی به شرکتهای آسیبدیده کمک کنند.
نامشخص بودن وضعیت پرداخت خسارتهای بندر شهیدرجایی موجب شد تا رضا رستمی، رئیس کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران به اشاره به اینکه شاید بسته حمایتی دولت تاثیر چندانی نداشته باشدعنوان کرد: امیدواریم کمک خود بخش خصوصی به حل مشکلات این حوزه کمک کند. صندوق توسعه حملونقل وزارت راه و شهرسازی ظرفیتی است که میتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم.
نامشخص بودن وضعیت پرداخت خسارتهای بندر شهید رجایی موجب شد، تا رضا رستمی، رئیس کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران، با اشاره به اینکه احتمالا بسته حمایتی دولت تاثیر چندانی نخواهد داشت، به این نکته اشاره کند که امیدواریم کمکهای بخش خصوصی در رفع مشکلات این حوزه مؤثر باشد. صندوق توسعه حملونقل وزارت راه و شهرسازی ظرفیتی است که میتوانیم از آن بهرهمند شویم.
شرکتهای خارجی مترصد توقف حمل
مسعود پلمه، دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران هم گزارشی از آخرین وضعیت حادثه بندر شهیدرجایی ارائه کرد. به گفته پلمه مشکلات حادثه بندر شهید رجایی در قرارگاهی با مدیریت استاندار هرمزگان و حضور ذینفعان حاکمیتی و بخش خصوصی بررسی و پیگیری میشود؛ آنچه مشخص است اینکه بیمهها نسبت به تامین خسارات اقدام مناسبی به عمل نیاوردهاند. بیمه به مقصر نیاز دارد ولی با توجه به دامنه وسیع خسارات این حادثه بیمهها هنوز ورود کافی انجام نداده است.
پلمه ادامه داد: برای جبران خسارات اتومبیلهای سواری اشخاص حقیقی که از طیف گستردهتری برخوردار بود و اساسا این اتومبیلها وسیله ارتزاق آنان تلقی میشود، با هماهنگی استانداری، دادگستری و تشکل ملی کشتیرانی ایران، انجمن کشتیرانی وجه قابلتوجهی تأمین نمود. تاکنون 80 میلیارد تومان اختصاصیافته است.
او تصریح کرد: بندر شهید رجایی شاهرگ لجستیکی کشور است و باید خیلی سریع مشکلات این حوزه برطرف شود. شرکتهای خارجی در این شرایط و در عدم دریافت حتی پاسخی در تعیین تکلیف خسارات وارده به کانتینرهای خود مترصد فرصت هستند تا عملیات حمل را متوقف کنند. البته انجمن با تمهیداتی تاکنون از این اتفاق جلوگیری نموده است هر چند نمیدانم تا چه زمان میتوانیم این حمایت را استمرار بخشیم، دولت باید خیلی سریع در پاسخگویی و رفع مشکلات اقدام کند.
پلمه تصریح کرد: در قانون امور گمرکی به بیمه محلی که در حال حاضر با مسئولیت سازمان بنادر اجرا میشود اشارهشده است، ما برای اطلاع از جزییات این بیمه مکاتباتی با سازمان بنادر انجام دادهایم ولی متاسفانه بنظر میرسد نمیتوانیم انتظار داشته باشیم، بیمه محلی این خسارات را پوشش دهد، البته تاکنون پاسخی دریافت نشده است.
بهگفته دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران ادامه این روند به تجارت کشور آسیب خواهد زد. از طرفی بخش خصوصی کشور توان مالی ندارد که هزینه خسارات کانتینر را بپردازد. برای همین ما تقاضا داریم بیمه محلی، جبران خسارت در حوزه کانتینر مورد توجه قرار گیرد. پلمه تاکید کرد: اگر به این مسئله توجه نشود، دامنه خسارت گسترش خواهد یافت و مشخص نیست تا چه زمانی بتوانیم مانع از توقف عملیات شویم.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.