صادرات خاویار از مازندران رونق پیدا کرد
مدیرکل دامپزشکی مازندران با اشاره به جایگاه ایران بهعنوان یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان برتر خاویار در جهان، از صادرات ۲۸۸ کیلوگرم این محصول شیلاتی با مجوز دامپزشکی استان در سهماهه نخست سال جاری خبر داد.

حمزه آقاپور کاظمی روز یکشنبه در نشست شورای اقتصادی مازندران در ساری با تأکید بر اجرای سامانه های HACCP در واحدهای تولید و استحصال خاویار در راستای تضمین و کنترل بهداشتی مراحل خاویار صادراتی، اظهار کرد: کنترل بهداشتی مراحل تولید، بستهبندی و صدور مجوز صادراتی و گواهی بهداشتی قرنطینه ای از مهمترین اقدامات دامپزشکی در این حوزه است که موجب افزایش اعتماد بازارهای جهانی به محصولات ایرانی شده است.
مدیرکل دامپزشکی مازندران همچنین افزود: ایران با برخورداری از ذخایر غنی ماهیان خاویاری در دریای خزر و فناوری پیشرفته فرآوری، همواره در زمره کشورهای پیشرو در تولید و صادرات خاویار قرار دارد و برنامهریزی برای توسعه پایدار این صنعت در دستور کار قرار گرفته است.
خاویار ایران بهویژه از استانهای شمالی مانند مازندران، به دلیل کیفیت ممتاز، به بازارهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی صادر میشود و نقش مهمی در ارزآوری و معرفی توانمندیهای اقتصادی کشور دارد.
یکی از مهمترین فعالیتهای شیلاتی مازندران برای حفظ ذخایر شیلاتی دریای خزر، رهاسازی بچهماهیان در دریاست که در این زمینه نیز به استناد آمارهای موجود رشد قابل توجهی مشاهده میشود. رهاسازی بچهماهیان در دریای خزر توسط شیلات مازندران تا سال ۱۳۹۹ محدود به ماهی سفید و ماهی آزاد دریای خزر بود که مجموعا حدود ۸۰ میلیون قطعه بود، اما این رقم اکنون به بیش از ۱۲۰ میلیون قطعه با افزایش گونههای رهاسازی شده رسیده است.
در حال حاضر علاوه بر ماهی سفید و ماهی آزاد دریای خزر، ماهی کپور دریایی و ماهی خاویار نیز در دریای خزر رهاسازی میشود. طبق آمارهای موجود پارسال حدود ۱۸ میلیون ۸۰۰ هزار قطعه ماهی کپور دریایی، بیش از ۱۰۰ میلیون قطعه ماهی سفید، افزون بر ۴۰ هزار قطعه ماهی آزاد دریای خزر و بیش از ۱۶۰ هزار قطعه بچه ماهی خاویاری در دریای مازندران رهاسازی شد.
ماهیان خاویاری اگر چه مهم ترین ذخیره ژنتیکی دریای خزر هستند و به خاطر ارزش غذایی و اقتصادی بالا عنوان «مروراید سیاه» را با خود دارد، ولی بهره برداری بیرویه همسایگان خزر به ویژه در بخش شمالی و بی توجهی به بازسازی ذخایر سبب شد تا صید این گونه از سال ۲۰۱۰ میلادی ممنوع شود.
ماهیان خاویاری دریای خزر همانند ماهیان استخوانی رودکوچ هستند به این معنی که تخم ریزیشان را با کوچ کردن موقتی به مصب رودخانه های منتهی به دریای خزر انجام می دهند. همین کوچ موقتی هم مهم ترین علت دست اندازی بی حد و حصر قاچاقچیان و افراد سودجو به این گونه بوده که سبب شد تا صید آن از دریای خزر به طور کلی تا بازسازی ذخایر آن ممنوع شود.
فصل تخم ریزی ماهیان خاویاری از نیمه دوم اسفند شروع می شود و تا پایان اردیبهشت ادامه می یابد ولی در روش تکثیر نیمه مصنوعی، تخم ها در مراکز تخصصی از ماهیان بارور استخراج و پس از تبدیل شدن به بچه ماهی به رودخانه های شیلاتی انتقال می یابد. بچه ماهیان پس از مدتی زندگی در رودخانه راهشان را به دریا باز می کنند ولی در این مدت باید تحت مراقبت قرار گیرند تا صید نشوند و یا بر اثر تغییر دبی آب رودخانه یا آلودگی از بین نروند.
یکی از سختی های کار در بازسازی ذخایر ماهیان خاویاری این است که این گونه ها در سن ۱۵ تا ۱۶ سالگی به مرحله تخم ریزی می رسند و به همین دلیل احتمال صید نشدن تا پیش از رسیدن به این سن بسیار کم است. این ماهیان وقتی به سن تخم ریزی می رسند، به دهانه های رودخانه می روند و به همین خاطر هم تهدید صید شدن توسط جوامع محلی یا قاچاقچیان و سودجویان بیشتر می شود.
مازندران حدود ۱۳۰ رودخانه با شاخه های اصلی و فرعی دارد که ۲۴ رشته رودخانه به عنوان رودخانه مهم شیلاتی محسوب می شوند ولی لزوما ورودی تمامی این رودخانه های شیلاتی مسیر کوچ ماهیان خاویاری نیست و به همین دلیل هم شیلات مازندران چهار رودخانه را برای تکثیر نیمه مصنوعی انتخاب کرده است.
فیل ماهی، ازون برون، قره برون و شیپ از مهم ترین گونه های ماهیان خاویاری دریای خزر هستند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.