//
کدخبر: ۵۱۵۲۸۹ //

تورم اردیبهشت ۱۴۰۴ منتشر شد؛ قیمت سبد خوراکی فقرا کاهش یافت

​مرکز آمار تورم اردیبهشت 1404 را منتشر کرد؛ در این ماه فقیرترین دهک جامعه شاهد کاهش قیمت اقلام خوراکی بود. تورم کل کشور نیز بیشتر از افزایش قمیت اقلام غیرخوراکی و خدمات تاثیر گرفته بود.

تورم اردیبهشت 1404 منتشر شد؛ قیمت سبد خوراکی فقرا کاهش یافت
به گزارش فرتاک نیوز،

 مرکز آمار سرانجام در پنجم خرداد ماه از وضعیت رشد قیمت‌ها در اردیبهشت رونمایی کرد.بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار، تورم ماهانه و نقطه به نقطه کاهش و تورم سالانه نسبت به فروردین ماه افزایش یافته است. همچنین، تورم ماهانه در مناطق شهری سطح بالاتری را نسبت به روستاها تجربه کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که عامل اصلی تورم در اردیبهشت ماه، افزایش قیمت اقلام غیرخوراکی بوده چرا که تورم ماهانه کالاهای خوراکی حدود یک درصد و تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی بیش از 3 درصد ثبت شده است. از میان تمام گروه‌های خوراکی، غیرخوراکی و خدماتی بالاترین تورم ماهانه مربوط به کالا و خدمات بهداشت و درمان بوده که تورمی بالاتر از 10 درصد را در طول یک ماه تجربه کرده است. قند، شکر و شیرینی‌ها نیز در رتبه دوم قرار گرفته‌اند. بعلاوه، بین دهک‌های هزینه‌ای مختلفی که در جامعه حضور دارند، دهک سوم شاهد بالاترین تورم غیرخوراکی و خدمات بوده است. به طور کلی نیز می‌توان گفت که تورم غیرخوراکی و خدمات در همه دهک‌ها بالاتر از تورم خوراکی بوده است.

انتخاب ناهار سازمانی با طعم غذای خانگی؛ سفارش از مامان‌پز

متمایزترین اتفاقی که در تورم دهک‌ها طی اردیبهشت ماه به ثبت رسیده، تورم منفی خوراکی برای دهک اول است. تورم منفی، به معنای کاهش قیمت بوده و نشان می‌دهد که سبد خوراکی فقیرترین گروه جامعه در اردیبهشت تا حدی ارزان‌تر از فروردین شده است.

وضعیت کلی قیمت‌ها در اردیبهشت 1404

تورم به معنای رشد مستمر سطح عمومی قیمت‌ها است. اگر این شاخص ماهانه محاسبه شود نشان می‌دهد که قیمت یک سبد یکسان از کالا و خدمات مورد استفاده خانوار در طول یک ماه چه تغییری نسبت به ماه قبل کرده است. نرخ نقطه به نقطه آن نیز قیمت را نسبت به همان ماه در یک سال قبل می‌سنجد و تواتر سالانه نشان‌دهنده تغییر میانگین قیمت‌ها در طول 12 ماه است.

جدیدترین گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که تورم ماهانه از 3.9 درصد در فروردین به 2.7 درصد در اردیبهشت ماه رسیده و کاهش یافته است. یعنی قیمت سبد یکسانی از کالا و خدمات مورد استفاده خانوار در اردیبهشت نسبت به فروردین 2.7 درصد گران‌تر شده اما از سرعت رشد قیمت‌ها کاسته شده است.

البته تورم ماهانه در مناطق شهری و روستایی متفاوت بوده به طوری که در شهرها 2.8 درصد و در روستاها 2.1 درصد به ثبت رسیده است.

تورم نقطه به نقطه نیز وارد روند کاهشی شده و از 38.9 درصد به 38.7 درصد رسیده است. نکته جالب توجه این است که در تواتر نقطه به نقطه، روستاها (40.3 درصد) سطح بالاتری از تورم را نسبت به شهرها (38.4 درصد) تجربه کرده‌اند.

اما تورم سالانه برخلاف دو تواتر دیگر نرخ تورم با افزایش روبرو بوده است. این نرخ از 33.2 درصد در فروردین به 33.9 درصد در اردیبهشت ماه رسیده است. یکی از دلایل این روند مخالف این است که در محاسبه تورم سالانه میانگین قیمت‌ها در 12 ماه منتهی به ماه مورد بررسی محاسبه می‌شود و اثر افزایش تورم در ماه‌های قبل با تاخیر خود را در ماه‌های بعد نشان می‌دهد.

جزئیات تغییر تورم در اردیبهشت 1404؛ ارزان‌شدن خوراکی دهک اول

سبد مصرف خانوار که از آن برای محاسبه تورم استفاده می‌‌شود دو جزء اصلی دارد: کالای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات و کالاهای غیرخوراکی و خدمات.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در اردیبهشت ماه تورم کالای غیرخوراکی و خدمات به مراتب سطح بالاتری را نسبت به تورم خوراکی تجربه کرده است. به بیان دیگر، تورم ماهانه خوراکی‌ها در این ماه 1.1 درصد و تورم غیرخوراکی 3.5 درصد بوده است. از همین رو می‌توان تورم اردیبهشت ماه را تورم «غیرخوراکی و خدمات» دانست.

از میان انواع کالا و خدماتی که در این گروه جای گرفته‌ است، بالاترین و پایین‌ترین تورم ماهانه به ترتیب مربوط به «بهداشت و درمان» با نرخ 12.5 درصد و «سبزی‌ها و حبوبات» با نرخ منفی 5.8 درصد بوده است. به نظر می‌رسد یکی از دلایل اُفت قیمت حبوبات و سبزی‌ها فرارسیدن فصل گرما و فصل کشت این محصولات باشد چرا که در زمستان و با کم‌شدن این محصول تورم آن بالا رفته بود.

مرکز آمار تورم را به تفکیک دهک‌های مختلف هزینه‌ای نیز اعلام کرده که بر اساس آن مشخص شد در همه دهک‌ها سطح تورم غیرخوراکی بالاتر از خوراکی بوده است. همچنین، دهک سوم شاهد شدیدترین تورم غیرخوراکی در مقایسه با سایر دهک‌ها بوده است. متمایزترین رخداد تورمی در دهک‌ها نیز تورم منفی خوراکی در دهک اول است؛ به بیان دیگر، تورم ماهانه خوراکی‌ها در دهک اول منفی 0.3 درصد ثبت شده که نشان می‌دهد قیمت سبد خوراکی این خانوارها تقریبا 0.3 واحد درصد نسبت به فروردین ارزانتر شده است.

 

برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.
آیا این خبر مفید بود؟
کدخبر: ۵۱۵۲۸۹ //
ارسال نظر