اعتیادآورترین مخدرهای جهان را بشناسید
کافی است سری به فضای مجازی بزنید؛ در کسری از ثانیه نام دهها مخدر روانگردان جدید به گوشتان خواهد خورد، مادههایی که برای شما تازگی دارد و برای معتاد، ردیفشدن این نامها حکایت از نعشگی، خماری و دردهای وقت و بیوقت و بیقراری دارد.
بررسیهای جهانی درباره میزان مصرف مواد مخدر و سلامت نشان میدهد که مخدرهای هروئین، کراک، کوکائین، نیکوتین، متادون، متآمفتامین (شیشه)، الکل، آمفتامین و بنزودیازپین نسبت به سایر مخدرهایی که تاکنون تولید شدهاند اعتیادآورترند.
این مخدرها نامشان زیبا و در قالبهای مختلف با شمایلی گوناگون، مخاطبپسند و در بستهبندیهای شیک به دست مصرفکنندگان میرسند؛ در یک دهه گذشته ۱۱۲۷ ماده مخدر روانگردان جدید رنگارنگ در دنیا شناسایی شده است؛ آماری که تا پیش از اینها تنها ۳۰۰ ماده مخدر افیونی و روانگردان بوده و حالا کار مبارزه و پیشگیری از این مادههای روانگردان و افیونی سخت و سختتر شده است.
در ایران ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار مصرفکننده مستقیم مواد مخدر شناسایی شده و بطور مستقیم و با احتساب خانواده آنها نزدیک به ۱۵ میلیون یا در حدود یک ششم کل جمعیت ایران با مخدر ارتباطاند.
گزارش جهانی مواد مخدر در سال ۲۰۲۴ میافزاید که دبیر اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، خانم غدا والی، میگوید: «تولید، قاچاق و مصرف مواد مخدر همچنان باعث تشدید بیثباتی و نابرابری میشود، و آسیبهای ناگفتهای را بر سلامت، امنیت و رفاه مردم به جا میگذارد. ما همزمان با مورد هدف قرار دادن بازار غیر قانونی مواد مخدر و سرمایهگذاری هر چه بیشتر بر پیشگیری، میبایست حمایت و درمان مبتنی بر شواهد را برای تمام افرادی که تحت تأثیر مصرف مواد هستند، فراهم کنیم.»
در سال ۲۰۲۲، حدود ۷ میلیون نفر به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر، و حدود دو سوم از این افراد به دلیل مصرف یا در اختیار داشتن مواد مخدر برای مصرف، گذرشان به پلیس (دستگیری، احتیاط، هشدار) افتاده بوده است. علاوه بر این، در سال ۲۰۲۲، هفت و دو دهم میلیون نفر به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر محاکمه شدهاند، و بیش از ۶.۱ میلیون نفر در جهان محکوم شدهاند، اگر چه تفاوتهای چشمگیری در مناطق مختلف نسبت به عدالت کیفری در مواجهه با جرائم مربوط به مواد مخدر وجود دارد.
غدا والی تأکید کرد: تعداد افرادی که مواد مصرف میکنند با افزایشی معادل ۲۰ درصد در ۱۰ سال، در سال ۲۰۲۲ به ۲۹۲ میلیون رسیده است. کانابیس همچنان به عنوان بیشترین ماده مخدر مصرفشده در کل دنیا شناخته میشود (۲۲۸ میلیون مصرفکننده)، به دنبال آن مواد شبهافیونی (۶۰ میلیون مصرفکننده)، آمفتامین (۳۰ میلیون مصرفکننده)، کوکائین (۲۳ میلیون مصرفکننده)، و اکستاسی (۲۰ میلیون مصرفکننده) هستند. وی عنوان کرد: اگرچه حدود ۶۴ میلیون نفر در سرتاسر جهان از اختلالات مصرف مواد مخدر رنج میبرند، تنها یک نفر از هر ۱۱ نفر به درمان دسترسی دارد. زنان نسبت به مردان دسترسی کمتری به درمان دارند، یعنی از هر ۱۸ زن تنها یک نفر به درمان دسترسی دارد، اما این نسبت در مردان به یک نفر از هر ۷ نفر میرسد.